Welkom op deze podcast met als titel: “Het Evangelie voor dummies”. Jawel, een podcast over het Evangelie! Maar je hoeft nog niet te gaan lopen, want we gaan het Evangelie benaderen op een echt eigentijdse en vooral niet religieuze manier. Dit is een podcast waar ik enorm lang heb naar uitgekeken. Want ik ga je meenemen in het meest fascinerende, maar meteen ook het meest relevante verhaal in de geschiedenis van de mensheid. Dat zijn onmiddellijk al 2 serieuze claims. Ik weet het. Maar ik ga ze ook hard maken. Dus blijf er zeker bij want het wordt onwaarschijnlijk spannend en interessant.
uithalen.
Ik heb deze podcast gemaakt voor 2 soorten mensen
1. Enerzijds mensen die al in God geloven en het Evangelie kennen.
Wel je gaat nieuwe inzichten ontvangen in dat bijzondere verhaal dat je al kent. En je gaat bemoedigd worden. Maar vooral ook bepaald worden bij hoe relevant het Evangelie is voor u vandaag. Niet alleen om erin te geloven, maar om er ook daadwerkelijk je leven op te bouwen.
2. Maar uiteraard is deze podcast vooral bedoeld voor mensen die nog niets met geloof hebben.
Die denken dat in God geloven iets is voor de middeleeuwen. En zich afvragen of er vandaag nog echt mensen bestaan die geloven dat God een realiteit is? Wel ik kan je zeggen: God is vandaag relevanter dan ooit! En de bedoeling van deze podcast is het Evangelie uit te leggen op een echt begrijpelijke, niet religieuze manier. En de relevantie ervan aan te tonen ook voor uw leven. Dus of je gelooft of niet, blijf erbij, je gaat er zeker iets kunnen
Ik wil deze aflevering beginnen met een simpele en voor de hand liggende vraag: Wat is het Evangelie? Wel, letterlijk betekent evangelie “Goed nieuws”. Maar het woord evangelie associëren de meeste mensen natuurlijk onmiddellijk met de figuur van Jezus. We hebben de vier evangeliën waar Jezus de hoofdrol in speelt. Dus de link is gemakkelijk gelegd. En terecht, want Jezus is dé sleutelfiguur in het evangelie. Maar het evangelie is meer dan dat. Meer dan Jezus alleen.
Het evangelie in de ruime zin omvat de hele Bijbel. Van Genesis, het eerste boek, tot openbaring, het laatste. En wat ik wil dat je van bij het begin mee hebt, is het volgende: Ik weet, ik heb daarnet gezegd dat het evangelie het meest fascinerende “verhaal” in de geschiedenis van de mensheid is. Maar eigenlijk was dat een beetje misleidend. Want het evangelie is geen verhaal. Het is een boodschap. Een boodschap van Goed Nieuws. Het is dé centrale boodschap in dit boek, de Bijbel. En dat is niet onbelangrijk: De Bijbel bevat een boodschap. En één van de redenen waarom mensen de bijbel verkeerd begrijpen is omdat hij bekeken wordt vanuit de individuele verhalen die er in staan. Over Mozes, over Koning David, uiteraard ook over Jezus… Maar op die manier mis je de bredere context, de echte boodschap die in dit boek verborgen zit.
Het is een beetje zoals met een film. Ken je dat? Als je vanaf het midden van een film meekijkt? Dan kan je nog altijd genieten van een goeie scène. Of van het acteertalent van een goede acteur. Maar het echte verhaal ga je niet meehebben. En als het over de Bijbel gaat, komen in praktijk de meeste mensen er wel op die manier mee in contact, ergens in het midden. Ergens in een van die prachtige verhalen. Maar velen missen op die manier de echte boodschap.
Dus wat ik in deze podcast wil doen is het Evangelie bekijken in zijn volle context. En de echte boodschap van dit boek met jullie delen en samen ontdekken.
Ok, we gaan dus met deze podcast in de Bijbel duiken. En dat wordt boeiend. Want ik kan je zeggen, dit is een onwaarschijnlijk fascinerend boek. Een uniek boek ook. Ik weet niet of je dit wist, maar de Bijbel is by far het meest gelezen boek ter wereld. Dit boek is 3,9 miljard keer verkocht. En vertaald in 704 talen. Dat is een unicum. Er is geen enkel ander boek dat ook maar in de buurt komt. En wat zo bijzonder is, is dat de Bijbel één consistent verhaal, één boodschap vertelt. Geschreven, niet door 1 schrijver, maar door 40 verschillende. En dat over een periode van 1500 jaar. Dat alleen al maakt de Bijbel tot een zeer opmerkelijk boek. Te meer omdat vele van die schrijvers geschreven hebben in onwaarschijnlijk detail over een tijd die voor hen nog in de toekomst lag. Over Jezus alleen al, zijn er meer dan 300 verwijzingen in het Oude Testament. Naar Zijn afkomst, Zijn geboorte, zelfs Zijn sterven en levensloop. Vele daarvan zijn al opgetekend honderden jaren voor Jezus' geboorte. Je ziet dat trouwens ook in de evangeliën. De joden hadden al een tamelijk gedetailleerd beeld van Jezus op het moment dat Hij in de wereld kwam. Ze wisten waar Hij ging geboren worden. Ze wisten ook wanneer, in welke tijd Hij zou komen enz… Dat is opmerkelijk. En dat fenomeen zie je op nog vele andere plaatsen in de Bijbel. Dat de Bijbel zich bij momenten als een teletijdmachine gedraagt. Zich in de toekomst kan projecteren. Zelfs tot in de tijd waarin wij vandaag leven. Absoluut! Maar dat is iets voor een andere reeks. Maar hoe je het ook draait of keert, de Bijbel is op een unieke en bijzondere manier tot stand gekomen. En dat geeft een hint over de oorsprong van dit boek. De Bijbel doet daar trouwens zelf een claim over. De Bijbel noemt zichzelf het Woord van God. Dat is de pretentie die de Bijbel heeft. Hij noemt zichzelf het Woord van God. De boodschap van God aan de mens. Ik hoop dat ik je daarmee niet al verlies. Of dat je denkt dat ik je tijd ga verdoen met sprookjes. Kijk, ik ga in deze podcast niet proberen bewijzen dat God bestaat. Dat is ook niet de bedoeling. Geloof blijft geloof. Als ik het zou bewijzen dan is het geen geloof meer.
Maar ik vergelijk het wel graag met de zwaartekracht. Omdat het meestal de wetenschappers zijn die zeggen: “Bewijs mij dat een keer”. Wel, hoe bewijzen jullie als wetenschappers dat de zwaartekracht bestaat? Zwaartekracht op zich kan je niet zien en zelfs niet meten. De enige manier om te bewijzen dat de zwaartekracht bestaat is door de inwerking ervan op haar omgeving te meten. Ik kan iets laten vallen. En zo weet ik dat de zwaartekracht bestaat. Je kan dan gaan berekenen hoe snel dit gaat gebeuren of volgens welke curve die beweging gaat plaatsvinden enz.. Maar zolang je geen 2 objecten tegenover elkaar zet kan je niet zwart wit bewijzen dat de zwaartekracht bestaat. Ook al is ze alomtegenwoordig. Het bewijs voor de zwaartekracht is indirect.
Wel zo is het ook met God. Je kan niet bewijzen dat God bestaat. Maar de impact van de geestelijke realiteit die in dit boek beschreven staat kan je wel degelijk toetsen aan de werkelijkheid. En daartoe wil ik je uitdagen. Als je hierop vastloopt moet je onze reeks over Wetenschap en Geloof eens bekijken. Die gaat hier verder op in.
Maar de Bijbel, en dat is mijn punt, doet een claim van Gods Woord te zijn. Die bewering op zich maakt het al de moeite om het Evangelie eens van naderbij te bekijken. Of je nu gelooft of niet. Maar hoe dan ook. Dit wordt mijn uitgangspunt voor deze podcast: We gaan vertrekken van wat de bijbel zelf zegt. En door dat te doen kan de boodschap die in dit boek vervat zit ook naar voren komen.
Okee, dus dat is mijn hoofdpunt voor deze aflevering: Het evangelie is een boodschap. Maar wat houdt die boodschap dan in? Wel ik heb daarnet gezegd dat “Evangelie” Goed nieuws betekent. Maar ja, waarom is het Evangelie goed nieuws? Is er dan ook slecht nieuws? Wel, wat je moet weten is dat het Evangelie een antwoord, een oplossing is voor iets dat is fout gelopen. De wereld zoals hij vandaag is / de mens zoals hij vandaag is, is niet zoals hij bedoeld is. Het is onmogelijk het Evangelie te begrijpen als je dat niet mee hebt. De grote lijn doorheen de Bijbel is de beschrijving van wat er is fout gelopen met de wereld. En Gods oplossing daarvoor. Als je de bijbel zo leest gaat hij je een totaal nieuw inzicht geven in hoe de wereld in mekaar zit. En ook hoe wij als mens functioneren. Onze innerlijke strijd, het eeuwige spanningsveld tussen goed en kwaad. De Bijbel geeft daar antwoorden die in de psychologie, psychiatrie onbeantwoord blijven. We weten allemaal dat mensen tot verschrikkelijke dingen in staat zijn. Oorlogen, uitbuiting, bedrog,… Dat zijn helaas dingen die de mens kenmerken. Maar tegelijkertijd zijn mensen ook in staat om op een onwaarschijnlijke manier lief te hebben. Ook dat is de mens Hoe verbind je die twee met mekaar? Wel de Bijbel geeft daarin klaarte en inzicht Er is iets gebroken, er is iets kapot gegaan, er is iets misgelopen En dat moet hersteld worden.Wel, dát is het evangelie. God die iets herstelt. En ik ga je daarbij onmiddellijk verwittigen. Want het Evangelie is niet vrijblijvend. De Bijbel is geen vrijblijvend boek. De Bijbel schetst een probleem, reikt daarvoor een oplossing aan én stelt elke mens voor de keuze om die oplossing te aanvaarden of niet. De bedoeling van deze reeks is samen dat probleem ontdekken, te ontdekken welke oplossing God aanreikt én jou voor een keuze stellen. Een keuze die je leven totaal kan veranderen. Ook dit moet je weten en mag je van deze podcast verwachten. God stelt elke mens, ook jou, elke ziel voor een fundamentele keuze. En Hij doet dat via het evangelie, via een boodschap die verpakt zit in het meest fascinerende verhaal uit de geschiedenis van de mensheid. En dat verhaal, die boodschap gaan we in de komende afleveringen van naderbij bekijken.
Voila, zo zijn we vertrokken met deze podcast: Het Evangelie voor Dummies. Ik hoop dat ik jou getriggerd of minstens nieuwsgierig gemaakt heb. Maar ik wil je voor deze aflevering laten met wat Jezus zelf 2000 jaar geleden over het Evangelie zei: En dat staat in Mattheus 24:14. En dit evangelie van het Koninkrijk zal in de gehele wereld gepredikt worden tot een getuigenis voor alle volken, en dan zal het einde gekomen zijn. Ik heb daarnet gezegd dat de Bijbel zich bij momenten als een teletijdmachine gedraagt. Wel, hier heb je zo een voorbeeld. Jezus doet hier een voorspelling over Zichzelf. Hij zegt, Mijn boodschap, de boodschap van het evangelie. Die gaat gans de wereld bereiken. En wat bijzonder is. Hij doet die voorspelling één week voor Zijn eigen kruisiging. Maar je moet goed weten dat Jezus toen Hij gekruisigd werd helemaal alleen stond. De duizenden mensen die Hem volgden waren allemaal gaan lopen. Sterker nog het zijn zij die Hem gekruisigd hebben. Zijn eigen volk. Uiteindelijk komt Jezus helemaal alleen te staan. Je beseft toch dat Jezus voor het zelfde geld een compleet anonieme figuur was geworden. Eén van de duizenden mensen die door de Romeinen gekruisigd zijn. Want ik weet niet of je dat wist, maar niet alleen Jezus is gekruisigd. Er zijn duizenden mensen gekruisigd. Maar één daarvan, Jezus Christus, heeft dat kruis tot het symbool gemaakt van een godsdienst. Het christendom. En niet alleen dat, een week voordien doet Hij over de ontwikkeling van die godsdienst, die op dat moment zelfs nog niet bestond, een onwaarschijnlijke voorspelling. Mijn boodschap, Ik die nu door iedereen verguisd wordt en door iedereen verlaten ben, Mijn boodschap zal de hele wereld bereiken. Die uitspraak van Jezus is 2000 jaar oud en staat al 2000 jaar ondubbelzinnig in dit boek. En nú pas is die een realiteit aan het worden. Nú in de laatste 100 jaar is dit een werkelijkheid aan het worden. Als je de evolutie van de godsdiensten in de wereld een beetje volgt, dan weet je dat hoewel de kerken in Europa leeglopen, wereldwijd het Christendom nog altijd fenomenaal groeit. En intussen elke uithoek in de wereld bereikt heeft. Een getuigenis geworden is onder alle volken. Juist zoals Jezus voorspeld heeft. In Afrika groeit het christendom momenteel op een onwaarschijnlijke manier. In Zuid-Amerika, fenomenale groei. in China groeit het christendom momenteel met 10% per jaar. En zitten ze intussen met meer dan 100 miljoen gelovigen. In China leven die mensen trouwens ondergedoken en riskeren hun leven omdat ze geloven dat 2000 jaar geleden ergens een bijzonder man aan een kruis is gestorven. Wat doe je daarmee? Zijn die mensen zot of voor ons, ontwikkelde westerlingen nog niet helemaal mee met de werkelijkheid? Komaan! Of hebben zij iets en weten zij iets heel bijzonder? Wel ik zal je zeggen wat ze hebben. Wat die mensen hebben en beleven is de boodschap van het evangelie. En daar duiken we in vanaf volgende aflevering. Die gaat over “Goed en kwaad”. En wordt heel interessant. Ik bedank je alvast om te kijken of luisteren naar deze eerste aflevering. Dit was een soort introductie aflevering. Maar vanaf de volgende duiken we in het diepe. En buigen we ons over die eeuwige vraag: Is de mens nu goed of kwaad? Schrijf in op de podcast "Het evangelie voor dummies" om de volgende aflevering onmiddellijk in je bus te krijgen.
Ik zie je dan!